Таксите за газ Ethereum нарастват гръмко

Таксите за газ Ethereum нарастват гръмко

Таксите за газ Ethereum се повишиха с 2,000% за по-малко от пет месеца за ужас на потребителите на мрежата. Средната такса за газ за една транзакция вече е 51 долара.

Ethereum все още се клати от ефектите от достигането на нов връх в края на октомври.

Докато инвеститорите се потупват по гърба и цъкат с чаши над новите върхове на Ethereum, над мрежата витае тъмен облак.

Цените на газа за мрежата се покачват с тревожни темпове въпреки последните подобрения. Нарастващите такси за газ на Ethereum Може би най-големият аргумент срещу Ethereum от неговите критици са прекомерните цени на газа, свързани с мрежата. Именно на тази предпоставка, че няколко убийци на ETH обуславят опитите си да детронират мрежата и да задушат ефектите си, Ethereum полага неистови усилия да намали растящите такси. По времето на пресата средната такса за транзакция в Ethereum възлизаше на 51.45 долара и тази цифра не е гръм от ясно небе. Той нараства стабилно от юни и текущата траектория показва увеличение от 2,200%. Преди седмица средните такси за газ се движеха около 20 долара, а 7 дни по-късно се повишиха със зашеметяващите 100%.

В средата на лятото оптимизъм изпълни въздуха около хард форка на Ethereum в Лондон, тъй като беше рекламиран за решаване на проблема с нарастващите такси за газ. Оттогава таксите се колебаеха значително, накланяйки се нагоре за чисто ужас на инвеститорите. Неефективността на хард форковете ускори движението към Ethereum 2.0, който предлага радикални промени в мрежата, включително еднаквост на таксите за газ. ETH е втората по големина криптовалута в света и има пазарна капитализация от над 500 милиарда долара. Той се разглежда като де факто дом на DApps, DeFi и NFT, но рязко нарастващите такси за газ го водят до загуба на позицията си на известност.

Защо цените на газа се покачват? Като цяло цените на газа скачат, когато има повишено търсене на ETH на пазара. Скорошният скок в таксите за газ е тясно свързан с последните възходящи тенденции на Ethereum в графиките. Докато Ethereum се издигаше, за да постави нов най-висок връх за всички времена от 4,455 долара, ежедневните транзакции получиха сътресение, което доведе до около 18 милиарда долара. Това увеличение на дневния обем на транзакциите има пряка връзка с възходящата спирала на таксите за газ. Надстройката на Altair на Ethereum изигра значителна роля в последните данни в мрежата.

Надстройката е една от стъпките към прехода към Ethereum 2.0, при която мрежата ще премине от Proof-of-Work към Proof-of-Stake.

Таксите за газ, които скачат при всяко голямо надграждане, намеква за английската поговорка, че е най-тъмно преди зазоряване. Неотдавнашното увеличение на пазарната капитализация на SOL и DOT може да се тълкува като знак, че потребителите търсят другаде, но други все още запазват вярата, че ETH ще приведе къщата си в ред с втората си итерация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

%d bloggers like this: