Thorchain – мост за търговия на криптовалути между мрежи

Thorchain – мост за търговия на криптовалути между мрежи

Какво е Thorchain

Thorchain е мрежов протокол, изграден в Cosmos, т. нар. „блокчейн интернет“, който има за цел да направи цялата крипто индустрия ликвидна. Той се стреми да го постигне, като създава условия за търговия с неродни валути, като например размяна на BTC за ETH, но по напълно децентрализиран начин. По същество тя прави голяма част от това, което прави Binance и Bittrex – но без поемане на активите от трети страни.

Протоколът захранва и децентрализирана борса (DEX), която носи същото име. Подобно на Uniswap или SushiSwap, Thorchain DEX позволява на всеки да търгува или да дава назаем своите крипто монети, като осигурява ликвидност чрез пул и в замяна, получава възвръщаемост („доходност“) от тях.

Thorchain е създаден от предимно анонимен екип. Възникнал през 2018 г. по време на хакатон, многоверижният “Chaosnet” на протокола е пуснат през 2021 г. след първоначална обработка в няколко тестови мрежи. Хакатонът – (известен също като ден за хакване, хакфест и хакерски маратон) е събитие при което компютърни програмисти и други, участващи в разработването на софтуери, включително графични дизайнери, дизайнери на интерфейси, ръководители на проекти, експерти в областта и други, си сътрудничат интензивно по софтуерни проекти. По-голямата цел на екипа и общността му е да се създаде децентрализирана ликвидност, за да се премахне необходимостта от трети страни, които могат и са ограничавали достъпа до финансови продукти или услуги на физически лица поради редица причини.

DeFi, както подсказва името, се занимава с децентрализиране на достъпа до финансиране. Това е съкращение на колекция от финансови продукти, които позволяват на потребителите да заемат, кредитират, купуват и продават крипто активи без нуждата от посредници. Thorchain, като DEX, е част от тази група и има за цел да разшири още повече границите на децентрализираното финансиране. Екипът от разработчици дори смята, до края на 2022 г., изцяло да предаде на общността контрола над мрежата. Как работят обмените в Thorchain За улесняване на сделките блокчейнът използва адаптирана, от друга DEX, система за кредитиране – тази на непрекъснатите кредитни пулове на Bancor. При тези сделки всички активи се депозират в ликвидни пулове, споделени с един друг актив, това е собствения токен на Thorchain – RUNE.

Той може да се разменя срещу други криптовалути при всички сделки. Обменът на монета А с монета Б става в две стъпки – с А купуваме RUNE и след това същото количество RUNE продаваме за Б. Така се постига децентрализирана търговия в несекващи вериги. Понастоящем цифровата валута на Thorchain има цена около 7 долара за брой и пазарна капитализация от над 1,3 млрд. долара. Мрежата първоначално стартира с поддръжка на активи в Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Binance Smart Chain и Litecoin. С времето се добавят и други криптовалути.

Засега протоколът работи добре и това е помогнало на RUNE да заеме място в челната десетка по пазарна капитализация сред DeFi токените към юни 2021 г.

Thorchain е Proof-Of-Stake (вместо Proof-Of-Work) блокчейн, т.е. се поддържа и защитава от оператори на нодове, които се обвързват и печелят RUNE. Въпросните нодове са компютри, които валидират обмени и получават възнаграждения за работата си. Първоначално от тях са налични само 100 валидитора, но мрежата може да се разшири и до 300. Те се съкръщават периодично чрез “churning”, който гарантира конкурентноспособността на мрежата, дава анонимност на операторите й и осигурява допълнително ниво на сигурност. Освен това, не всеки нод може да стане валидатор – условието е да стейква поне 1 милион от токена на протокола.

Допълнително, ако някой от тях действа злонамерено, той губи своите стейквани RUNE монети, докато онези, които действат правилно, получават част от приходите като награда. В случай на хакване или опити за кражба свързаните токени гарантират пуловете и отиват при маркетмейкърите. Така се подсигурява честността на валидаторите. Когато се извършва обмен, даден актив се изпраща на адреса на пула или трезора. Това е подобен на имейл адрес, с изключение на това, че вместо думи и URL, сочещи към лице, той е поредица от цифри и букви, сочещи към цифров портфейл. След като две трети от възлите потвърдят, че адресът е получил монетите, те изпращат другия актив обратно на потребителя. Суаповете са местни, така че трезорът LTC/RUNE, например, има адрес за получаване на LTC.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

%d bloggers like this: